Rahastot

Miten aloittaa rahastosäästäminen?

Helppo tapa saada raha poikimaan, on siirtää säännöllisesti tietty summa rahastoon. Moni aloittaa helpoilla säästäjän rahastoilla. Meiltä löydät laajan valikoiman myös muita rahastoja, kuten osakerahastoja, indeksirahastoja sekä vastuullisen sijoittamisen rahastoja.

Mitä kestävyys ja vastuullisuus tarkoittavat?

Kestävyys ja kestävä kehitys ovat laajoja käsitteitä, joihin liittyy monia näkökulmia. Käsitteen alkuperä juontaa juurensa vuonna 1987 julkaistuun YK:n raporttiin ”Our Common Future”. Raportissa määriteltiin kestävän kehityksen olevan ”kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa.”

Kestävyys jaetaan yleensä kolmeen alaluokkaan:

  • Ekologinen kestävyys edellyttää, että ihmisen toiminta asettuu luonnon kantokyvyn rajoihin siten, etteivät luonnon monimuotoisuus tai ekosysteemien toimivuus vaarannu.
  • Sosiaalinen kestävyys pitää sisällään mm. ihmisarvosta kiinnipitämistä, tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja syrjäytymisen ehkäisemistä.
  • Taloudellinen kestävyys tarkoittaa talouskasvua, joka ei perustu velkaantumiseen eikä henkisten tai materiaalisten resurssien tuhlaamiseen.

https://www.nordnet.fi/fi/opi-uutta/vastuullinen-sijoittaminen

Vastuullinen rahastosijoittaminen huomioi kestävän kehityksen näkökulman. Sijoitukset keskittyvät esimerkiksi sektoreille, joilla korostuu eettisyys, ilmastonmuutoksen ehkäiseminen tai vaikkapa puhdas vesi.

Miksi sijoittaisit rahastoihin?

Rahastot tarjoavat helpon ja vaivattoman tavan säästää ja sijoittaa arvopapereihin. Rahastosijoittajana sinun ei tarvitse seurata markkinoiden ja yhtiöiden tapahtumia niin aktiivisesti kuin osakesijoittajan. Rahastojen asiantuntijat tekevät sijoituksiin tarvittaessa muutoksia.

Katso pidemmälle: millaisen tulevaisuuden tahdot? Kun säästät pitkäjänteisesti, markkinoiden heilahtelut voivat kääntyä mahdollisuuksiksi – ja sinä olet paremmin varautunut tulevaisuuden tavoitteidesi toteuttamiseen

Vinkki: Pidä pää kylmänä markkinoiden heilahteluissa

Elämme poikkeuksellista aikaa ja markkinoilla tapahtuu isoja heilahteluja. Markkinoiden tilanne voi huolestuttaa, mutta muistathan että laskupäiviä seuraavat melko varmasti nousupäivät. Historia on näyttänyt, että kriisit luovat mahdollisuuksia: kun markkinat ovat matalalla, saat samalla hinnalla enemmän rahasto-osuuksia ja kun kurssit kääntyvät nousuun, sinä hyödyt siitä sijoittajana.

Rahastoihin sijoittaminen – miksi se kannattaa? 

Matkalle maailmalle, lokoisammat eläkepäivät, sapattivapaa…tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan usein rahaa. Ja rahan kartuttamista varten kannattaa tehdä suunnitelma. Rahasto on sijoittajalle helppo sijoituskohde, sillä siinä sijoittamisen ammattilaiset, salkunhoitajat, huolehtivat sijoituskohteiden valinnasta ja markkinatilanteen seuraamisesta puolestasi.

Rahastosäästämisen avulla säästösummalle tavoitellaan tilillä makuuttamista parempaa tuottoa. Lue rahastosäästämisen eduista

Millainen rahasto sopii sinulle? 

Kun olet valitsemassa sopivaa rahastoa, aloita tavoitteistasi: miksi tahdot säästää? Entä millainen aikataulu sinulla on tavoitteesi saavuttamiseksi? Millainen on riskisietokykysi ja -halusi?

Varsinkin aloittavalle sijoittajalle oman riskinsietokyvyn hahmottaminen voi olla vaikeaa ja myös siinä olemme apunasi! Sijoittamisen asiantuntijoillamme on kartoitusta varten hyvät työvälineet, jonka avulla löydämme yhdessä säästökohteesi, säästöajan ja riskinsietokykysi huomioivan sijoitusratkaisun. Varaa aika Oman talouden tuokioon.

Sijoita rahastoon kerralla suurempi summa tai säännöllisesti vähän – sinä päätät 

Rahastoihin säästäminen on helppoa ja arkeen sopivaa. Sinä päätät, haluatko säästää kerralla isomman summan vai pienemmän summan esimerkiksi kuukausittain palkkapäivänä. 

Muistathan, että mitä aiemmin aloitat sijoittamisen, sitä kauemmin aikaa rahoillasi on aikaa tuottaa. Säännöllinen rahastosäästäminen tasaa riskiä.