e-Urheilusta lisäjännitystä

Kuinka paljon pelaat itse? Pelaatko päivittäin vai silloin kun kavereilta tulee kutsu liittyä tiimiin? Haaveiletko peräti ammattilaisurasta e-Urheilun parissa? e-Urheiluun kuuluvia pelejä voi totta kai pelailla myös täysin harrastetasolla ilman sen suurempaa tavoitetta kuin saada vähän pelijännitystä päivään tai iltaan, mutta mitäpä jos ensikerralla kun HAVU tai KOVA tai vaikkapa ENCE pelaa kansainvälisessä turnauksessa laitatkin muutaman euron pitkävetoon?

Meille ER-tuessa e-urheilu on tätä kaikkea: työtä, huvia ja jännitystä. Me pelaamme sekä itse pelejä, että seuraamme turnauksia suoratoiston kautta että  myös välillä laitamme muutamia euroja vetoa tuttujen joukkueiden puolesta.

MsSilentKilll on oma pelajaprofiilimme

Miten, missä ja milloin?

Miten sitten pääsee asettamaan omia vetojaan, ja millaisia pelimuotoja on saatavilla. e-Urheilu on tällä ammattilaistasolla vielä varsin nuori laji ja joukkueissa on suuria tasoeroja, eikä jokainen nuori tietokonepelaaja ole välttämättä valmis turnauksien raastavaan stressitasoon ratkaisuhetkillä, mutta samanlainen tilanne voi olla jalkapallossa. Jalkapallossa pelaaja voi saada pallon haltuunsa aivan vastustajan maalin lähettyvillä, jallittaa puolustajan mutta mennä aivan lukkoon itse maalintekopaikassa. e-Urheilussa on vastaavasti tullut vastaan lupaavia pelaajia, jotka ilman stressiä ovat nopeita. tarkkoja ja yllättäviä, mutta heti kun mennään kilpailutasolle niin hermot astuvat esiin. Tietokonepelaamisessa hermot tulevat esille mm. käsien vapinana ja hitautena tehdä päätöksiä paineen alla. Mutta yksi tapa on pelata mukana, laittamalla oma panos otteluun pitkässä vedossa, pitkävetokuningas auttaa silloin.

e-Urheilussa vetoja asettaessa on hyvä löytää hyvät esports vihjeet, tai niitä voi kerätä itsekin, mutta yksi tärkeimmistä onnistumisen edellytyksistä on edes perustason tieto, mitä lajissa tapahtuu. Jos esimerkiksi et ole koskaan seurannut yhtäkään CS:GO tai LoL tai Dota2 kamppailua, etkä itse ole pelannut peliä – älä lähde panostamaankaan. Ei nimittäin ole kovin kiva seurata panostamaansa kamppailua livenä, jollei yhtään tiedä mitä pelissä tapahtuu ja mitä joukkueet pyrkivät tekemään. Se olisi vähän kuin katsoisi suomalaisena ensimmäistä kertaa krikettiä. Lajeja löytyy entistä enemmän jo esimerkiksi Telian eSports sarjoissa.

Kansainvälinen laji ja kasvaa yhä

e-Urheilu eli esports on kansainvälinen laji ja sen valta-alueet ovat Aasia, Eurooppa. Pohjois-Amerikka ja Brasilia sekä Australia. Sitä myöten kaikkien lajigenreen kuuluvien isojen turnausten loppuottelusarjoissa on lähes aina joukkueita ympäri maailmaa, ja kohtaamiset ovat saatavilla kymmenillä eri vedonlyöntisivustoilla. Tästä seuraa se perusasia, että vedonlyöjänä pääsee vertailemaan, millaisia kertoimia eri vedonlyöjät joukkueille antavat. Useimfmiten nämä kertoimet noudattavat omaa kaavaansa ja yleensä aina kertoimet ovat samansuuntaiset, koska ne perustuvat joukkueiden tilastotietoihin. Koska laji on uusi, monet tilastot eivät vielä oikeasti anna tarvittavaa matemaattista tausta joukkueiden tasoerosta, eikä tilastot vielä osaa vertailla eli lajien ominaisuuksia täysin niiltä kanteilta, mitkä ratkaisevat pelit.

Otetaan esimerkkinä CS:GO eli peli, missä toinen viiden pelaajan joukkue pelaa aina vuorollaan poliisia ja toinen viiden pelaajan joukkue pelaa terroristina. Joukkueet valitsevat aina pelin alussa omat karttansa ja paras kolmesta kohtaamisessa ja sitten aina yksi kartta viimeiseksi, joka on sitten ratkaiseva kartta. Yksittäinen kartta taasen pelataan 16 voittokierrokseen ja molemmat joukkueet pääsevät pelaamaan jokaisella kartalla sekä poliisina että terroristina. Karttojen ominaisuudet ovat erilaiset ja osa kartoista on enemmän poliisien eduksi ja osa enemmän terroristien eduksi, ja eri joukkueet treenaavat eri karttoja ja hiovat omia taktiikoitaan. Karttoja myös muutetaan ja päivitetään aika ajoin ja CS:GO:ssa pelin julkaisija Valve voi koska tahansa tehdä muutoksia myös pelaajien ominaisuuksiin, aseisiin, liikkumiseen – joten kaikessa suhteessa e-Urheilu on monesta ”liikkuvasta” osasta muodostuva kokonaisuus.

Mihin pitää kiinnittää huomio, jos asettaa panoksia?

Yksi varsinkin CS:GO pelissä oleva tärkeä asia on joukkueen yhteen pelaaminen. Joukkue hitsautuu yleensä yhteen vasta pidemmän ajan jälkeen ja aikaa vaikuttaa myös käytettävissä oleva kieli, eli onko joukkue kokonaan yhdestä maasta, vai onko pelaajilla vain yksi yhteiseksi valittu kieli. Esimerkiksi suomalainen ENCE koki kovia viime vuoden loppupuolella ja joukkue katsoi aiheelliseksi luopua tiiminsä silloisesti ingame-leader pelaaja Aleksi Virolaisesta, jonka katsottiin kuitenkin kansainvälisestikin olevan tuon pelipaikan yksi maailman parhaista pelaajista. ENCE sai paljon kritiikkiä valinnalleen ja tipahti nopeasti myös maailman ranking listoilla oltuaan parhaimmillaan maailman kakkonen. Nyt sijalta 21 uudelleen eteenpäin pyrkivä ENCE onkin jo saanut toisen suomalaisen haastamaan sen suomalaista ykköspaikkaa, kun team HAVU on myös noussut maailman TOP30 listalle. Aleksi sen sijaan pelaa nykyään eurooppalaisessa team OG:ssa, jossa pelikielenä on englanti ja pelaajat tulevat Aleksin lisäksi Ranskasta, Tanskasta, Jordaniasta ja Englannista.

Kun joukkue hitsautuu ajan myötä yhteen, tulee siitä kokonaisuus, joka voi toimia hyvinkin, siksi kannattaa vedonlyönnissä katsoa, kuinka kauan tiimi on pelannut yhteen sillä nykyisellä kokoonpanolla. Myöskään pelkästään menneiden voittojen määrään ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, koska pelejä pelataan niin monella tasolla. Tiimi on voinut ottaa vaikka kymmenen voittoa putkeen oman maansa sisäisissä sarjoissa ja tilastot ovat todella kovat, mutta kun joukkue kohtaa ensi kertaa TOP20 joukkueen, voi meno olla kylmääkin kylmempää. Toisinaan kylläkin myös listojen ulkopuolelta nousee kovia joukkueita, joten joukkueiden stalkkaaminen sosiaalisessa mediassa ja uutissivusoilta voi tuoda hyvinkin yli 4 ja 5:n kertoimella olevia pelattavia kohteita.

Mutta jos olet pelannut vaikka juuri CS:GO peliä ja seurannut suosikkijoukkueesi otteita televisiosta tai vaikkapa HLTV:n kautta, niin kokeilepa ensi kerralla samaa laittamalla vaikka kymmenen euroa vetoa suosikkisi puolesta, kuinka paljon syke nousee ratkaisukierroksilla?

e-Urheilu ja markkinointi

Pienellekin yritykselle e-urheilu voi tarjota markkinointialusta ainakin paikallisesti. Isommissa ympyröissä näkyvyys maksaa jo maltaita, mutta panostamalla paikalliseen e-urheilu organisaatioon on väylä paikallisten 18-26 vuotiaiden ja nuorempienkin tietoisuuteen, on sitten tarve jatkossa työvoima tai asiakkaat. Pelilläkään ei ole niin suurta merkitystä, sillä jokainen kunnon e-urheilu organisaatio omaa joukkueet vähintään pariin eri peliin ja mikäli jokin peli alkaa hiipua, joukkueet ja organisaatiot osaavat kyllä lopettaa ja siirtyä toisen, uuden pelin pariin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.