Lohja kesämökin ostoa harkitsevien suosikkikunta

Niitty kukkii, järvi liplattaa ja eläimet laiduntavat. Kaiken yllä lepää raukea, helteinen hiljaisuus. Kesämökillä unohtuvat arjen kiireet. Mökkeily on aina kuulunut suomalaiseen kesään. Tänä kesänä kiinnostus kotimaanmatkailua kohtaan on kuitenkin huipussaan ja rennot mökkiviikonloput kesän ykkössuunnitelma.

Oikotien alkuvuoden tilastojen mukaan meneillään on varsinainen mökkibuumi. Hinnat ovat kevään aikana kääntyneet nousuun monen vuoden laskusuhdanteen jälkeen. Maanmittauslaitoksen tuoreet kauppatilastot kertovat rantamökkitonttien keskihintojen nousseen tammi- ja toukokuun välillä reippaat 12 prosenttia. OP Kodin kautta myytiin alkuvuodesta kesämökkejä jopa 30 prosenttia edeltävää vuotta enemmän, summasi Osuuspankin asumispalveluista ja asuntorahoitusasioista vastaava johtaja Kaisu Christie. Mökkejä on myyty kasvavissa määrin muun muassa Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Etuovi.com kertoo että mökkiostajat ovat tehneet viime kuukausina eniten hakuja Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle. Paikkakuntahakujen sijaan ostajat hakevat loma-asuntoja yleensä koko maakunnan tarjonnasta.

Lohja kestosuosikki

Lohja on Kuusamon ohella suomalaisten mökinostajien kestosuosikki. Myös tänä keväänä kauppa on käynyt vilkkaasti. Toukokuussa 2020 Lohja oli Etuovi.comin hakutilastojen mukaan Suomen havitelluin kesämökkikohde.

Säästöpankkiryhmä tiedotti jo maaliskuussa mökkikaupan käyvän erityisen vilkkaana. Osuuspankin toukokuinen tiedote kertoi mökkilainojen kysynnän ja summien kasvaneen. Kun viime vuonna vapaa-ajan asunnon hankintaan haettiin keskimäärin 70 000 euron suuruista lainaa, tänä keväänä keskimääräinen lainasumma oli 90 000 euroa. Mökkien hintahaarukka vaihtelee ympäri Suomea. Järven tai meren rannalta vapaa-ajan asunnon saa Suomessa sijainnista riippuen 150 000 – 350 000 eurolla.

Etenkin kaupunkilaiset haaveilevat rauhallisesta vapaa-ajan asunnosta. Kiinteistömaailman mikkeliläinen kiinteistövälittäjä kertoo että 90 prosenttia kesämökistä haaveilevista ostajista on pääkaupunkiseudulta. Remaxin kiinteistövälittäjä Petri Hietala vahvistaa monen kerrostaloasujan kaipaavan avarampaa loma-asuntoa. Kiinteistövälittäjien havaintojen mukaan erenkin 35-45 -vuotiaiden ostajien osuus on lisääntynyt. Tyypillisin mökinostaja on Suomessa työuransa keskivaiheilla oleva 40-44 vuotias. Myös nuorten, 25-29 -vuotiaiden ostajien osuus on viime aikoina kasvanut.

Millaiset mökit meitä suomalaisia kiinnostavat? Sijainti on usein ratkaisevin tekijä, mökin hintaluokasta riippumatta. Etäisyys lähimmästä kaupungista vaikuttaa hintaan. Suuntaviivana voidaan ajatella että pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen ajettaessa jokainen ajotunti näkyy hinnassa. Korkein keskihinta löytyy Uudeltamaalta, jossa vapaa-ajanasunto maksoi alkuvuodesta noin 145 000 euroa. Hieman edullisemmin mökin saa Varsinais-Suomesta, jossa keskihinta on 137 000 euron paikkeilla. Etelä-Savon mökkihinnat ovat nousseet vime vuodesta jopa 40 prosenttia. Alueen keskihinta on nyt noin 106 000 euroa. Pirkanmaalta mökin voi löytää 86 000 eurolla. SP-Kodin alkuvuodesta teettämän välittäjäkyselyn mukaan alle 100 000 euron kesämökit ovat halutuimpia.

Varustellut mökit kiinnostavat

Ostajia kiinnostavat nyt erityisesti omakotitalomaiset, hyvin varustellut mökit. Loma-asunnolta halutaan nykyisin moderneja mukavuuksia. Astioiden käsinpesu ja öiset reissut pihan perällä sijaitsevaan huussin hyttysten saattelemana eivät enää kuuluu mökkikokemukseen. 2020-luvun mökkiläinen haluaa lattialämmityksen ja keittiökoneet. Kaikista tärkeintä suomalaisille mökkeilijöille on kuitenkin edelleen luonto. Järvenranta tarjoaa klassisimman suomalaisen mökkimaiseman ja merimaisema tunnetaan mökkiluksuksena. Tänä keväänä kuitenkin myös kuivan maan mökit kiinnostavat ostajia. Etätyömallin yleistyessä moni etsii rauhallista kotitoimistoa luonnon ääreltä. Monille toimiva verkkoyhteys onkin tärkeä tekijä. Luonto houkuttelee Suomeen myös ulkomaalaisia mökinostajia. Suomen maisemissa mökkeily kiinnostaa muun muassa ranskalaisia ja belgialaisia. Tiheästi asutun Keski-Euroopan asukeille väljästi asuttu Suomi on hyvin houkutteleva lomakohde. Välittäjien mukaan suurin osa vapaa-ajan asuntojen ostajista on kuitenkin aivan tavallisia suomalaisia, joiden raha-asiat ovat kunnossa.

Mökkiä etsitään yleensä noin tunnin ajomatkan päästä kotoa, joten Lohja houkuttelee etenkin uusimaalaisia. Lohjan suosio mökkikuntana nousi kuntaliitosten myötä. Nyt Lohja on yksi Suomen kymmestä suosituimmasta mökkikunnasta. Lohjan alueella on noin 8500 kesäasuntoa. Myös moni paikallinen mökkeilee Lohjalla. Mökkipaikkakuntana Lohja sopii mukavuudenhaluisille. Keskeinen sijainti ja hyvät palvelut helpottavat mökkeilijöiden arkea. Asiantuntija-arvioiden mukaan suomalaiset mökkeilijät käyttävät mökkeilyyn vuodessa yli seitsemän miljardia euroa. Myös Lohjalla, lomalaiset tarjoavat paikallisille palveluntarjoajille merkittävän vuosittaisen asiakaslisän. Ydinkeskustasta löytyy perinteinen tavaratalo, josta löytyy ratkaisu useimpiin pulmiin. Lohjalla lomalaisia palvelevat myös kuntosali, kirjasto, luontaistuotekauppa sekä 26. kesäkuuta aukeava Pelaamo. Pelaamon avajaisia odotellessa pelitaitoja voi hioa verkossa. Yksi suosituimmista online-pelipaikoista on Maria Live Casino. Helteisinä päivinä Lohjalla lomailevat voivat pulahtaa Etelä-Suomen suurimpaan järveen ja kesäilloille ohjelmaa löytyy torilta.

Uudellamaalla riittää nyt mökeistä kiinnostuneita. Mökkien omistajat ovat kuitenkin asettaneet kevään aikana mökkejä myyntiin aiempaa vähemmän. Nyt olisi ostajia, mutta ei ole myyjiä, kertoo Mia Majasalmi Lohjan Kiinteistömaailmasta. Kiinteistövälittäjät kannustavat mökkinsä myyntiä harkitsevia tarttumaan tilaisuuteen. Tammisaarelainen kiinteistövälittäjä Sebastian Karjalainen vahvistaa havainnon myyjien markkinoista. Mökkien kysyntä on kasvanut rajusti ja hinnat nousussa. Viimeksi mökkimarkkinoilla vastaavaa kasvua on nähty 1980-luvulla. Nähtäväksi jää tuleeko tämän kesän mökkibuumista jopa merkittävämpi suomalaisen mökkikulttuurin buustaaja.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.